21 November 2014

Kisah panjang menjadi satu entri~

Terbiar.
Berdebu.
No one touch.
No one care.

Dulu.
Masa ada untuk ini.
Now I'm busy!
I'm sorry my blogie~

Diam ku.
2 tahun berlalu.
Status change.
Experience improve.

Dulu single.
Now I'm married.
But still.
Not yet a Mommy.

Husband.
Masih Cinta Hati.
Yang sama.
From 2004 till present.

Tanggal 31 May 2013.
With just one akad.
I became his wife.

To gain knowledge.
I further study.
First timer as UiTM's student.
MSc in UDM.

Sumpah.
It's not easy.
Bekerja sepenuh masa.
Full time student.
Jadi isteri seseorang.

11 May 2014.
Convocation Day.
Terharu. 
Gembira. 
Alhamdulillah I did it well.
Now I'm a Master holder.

Kerja.
I'm happy.
Walau as macai in here.


Now...enjoy the photo~

Nikah.
While waiting for rombongan pengantin lelaki.
Nebes ke? Wa biasa-biasa aje.
Wa dah tasyabar mau kawen!

Majlis Resepsi.
Terima kasih kepada semua ahli keluarga yang bermatian tolong rewang.
Thanks juga kepada sponsor-sponsor yang baik hati. 
Hingat retis je dpt sponsor?
Terima kasih juga kepada tetamu yang sanggup bergadai duit minyak untuk datang ke mari.
Hanya Allah dapat membalas jasa kalian.
Lebiu all.

Konvokesyen.
Penat yang berbayar.
Keserabutan selama setahun telah tamat.
Tanpa sokongan bonda tercinta, suami tersayang dan keluarga yang sporting, tak mungkin gua berjaya dapatkan scroll ini!!
Makasey sgt. Lebiu all.
  
My buddies.
Kenal masa master ni la. 
Geng lepak wat assignment dr malam sampai subuh.
Yelah pagi kerja kan.
Favret venue : KFC Federal Highway, McD Sec 7, McD Sec 3 and Pakli Kopitiam.
Korang suka tidur kat KFC? Aku palingggg suka! Hahaha.

Final project presentation.
Wa takde time ni.
Tuntutan kerja memaksa wa ke INSTUN, Tanjung Malim.
Bila dah abes study...boring pulak asik main henpon, buang duit dan masa.

Pre-convo photo-shoot.
Venue : Setia City Mall

Ok. That's all for this time.
Kisah lain mungkin dilain masa.
TQ for reading.

"To give real service you must add something which cannot be bought or measured with money, and that is sincerely and integrity".

01 August 2012

Najla Iffah Shahzani


:: Assalamualaikum and Selamat Berpuasa to all of you~

Tiz pic show how happy im...all of us was smiling include that cute little pooh..

This pic was taken in Langkawi Airport, im rushing back to Selangor for an interview session (and FYI i failed it).. not my rezeki maybe..

We are in da middle of our vacation there..and i struggling come back home juz to attend that session.. 

From left : Hunny (my sis) + Najla (my anak buah) + me





picnic : free time~

glorious n tiring picnic eva~


 buddies : langau + awin (langau gf) + me
buddies : him + langau + me


location : bukit cahaya seri alam, shah alam

19 May 2012

duty in salak~

Assalamualaikum and selamat bangkit tidor kpd mereka2 yg gemar tidor spt adikku faisal.. makhluk ini boleh tdor selama 18jam tanpa malu2 walau aku terpaksa jirus air panas utk kejutkan dia utk semayang~

Azam wa rini nak write in english...jika tersilap grammar n tersalah kata harap dimaafkan lah ye..

Now I in Getrahome 's sale office at Bandar Baru Salak Tinggi. Actually today is not my duty, i just replace one of my colleagues, Kak Lina... her husband will go back home after 3 week did not see each other.. Well that what we called long-distance romance~ Pity her so i just give them time to mingling together. How nice i'm~ VERY YOUNG but have a big heart...Hahahahahahaaa <3

 Very hot here...maybe because of the surrounding landscape full with babies tree..im going to be darker day by day here..Alhamdulillah i just came here one time in a month.. Eh, like i sit outside playing with the light of the sun as site worker~ just sitting in the aircond and waiting the purchaser and treated them with all my heart   but still grumbling.. annoying! Haha..

Can't wait to go back to Shah Alam.. sleepy and hungry okeh... this morning only eat a small breakfast..nasi goreng and meehoon goreng...is that SMALL? maybe my stomach was soooo big~ aigoo..no that my tip to keep my healthy body alaiz awesome...HOI HEALTHY KEW???

enough...WANNA GO BACK! <3





26 April 2012

rahsia hati

Assalamualaikum semua...
Lama sudah tidak melayan blog sehinggakan blogger dah version baru pon tak pasan..

http://www.youtube.com/user/mahhass?ob=0&feature=results_main

lagu ini sesuai dgn perasaan hati wa..
::haticelarujiwakacau::

16 June 2011

Abah...

Abah...
Anak2 Abah yg nakal ni rindu Abah sgt2...
WE LOVE YOU so much Abah..
Takde org lain dpt ganti tempat Abah dlm hati kami...

06 June 2011

Luscious Lips... EPISOD Kamera DSLR~

If u'll tak terbaca lagi Bahagian Pertama kisah ini, boleh lah berbuat demikian ek...kang tak paham plak apsal I tunjuk pic2 bajet hot ni...hahaha...

Ok sume pic dibawah diperolehi daripada Cik Fotographer.... TQ so much dengan menggunakan kamera DSLR beliau...!Ok layanzzz.....



tajuk caption : Beauty and the Beast... owh beliau Driver saye~ hehehe...

tajuk caption : bersama mekap artis professional saye....



tajuk caption : beratur sebelum masuk bilik Audition~




bersama sume yg terlibat.... dari kiri Driver Berbahaya, Fotographer Bertauliah, Artis Minggu Ini, Jurumekap Professional~

<3 tata...nak mandi~

05 June 2011

Luscious Lips... Watsons You Award 2011~

Setelah sekian lama.. akhirnya di atas permintaan yg tersayang, ecehhh.. makanya I pon post lah entry ini!

Title entry mcm gud2 je kan...hahaha... tah macam mana leh terlibat secara tidak langsung dalam Audition ini...!! rase cambest plak ade pengalaman camni...tq kpd kawan2 yg mmg tak jemu2 bg sokongan soh ai mencuba...besh!!

Ok lah...i try summarize kisah ini....

::Satu tengahari yg panas...di Kafe Meranti, UTM Skudai::

I dan beberapa kawan lain nak tapau lunch di situ..and ternampak booth Watsons Campus Road Show utk pertandingan You Award Season 4...tak penah tau pape pon psl menda ni...and tau2 je dah season 4...hihihi...leh tgk sini ttg AWARD yang menarik ni!!

Firstly, I takde lah berminat pon dgn menda nih...tp yg wat tertarik hati adlh DPT FREE GIFT!! menda percuma mmg i sukeeee... bkn ssh pon nk dpt, juz isi form and pose sket utk dorg amek pic kite... and done!! Tp hadiah tersebut adalah rahsia...mane la tau dpt deodorant ke..set Safi Balqis ke kan... namunnnnnnn tidaklah spt yg dibayangkan...hny dpt syampoo DOVE yg kecilllll!! di ulang KECIL!! yg ade perkataan 'NOT FOR SALE'...nmpk sgt la tu pek percubaan!! dpt la free gift yg ko nak sgt Cik Mel!! haahahhahahaaaa... tertipooo lah i bersama ana n syafa...

Takpe..bkn kne bayo pon kan...dpt posing2 lagik utk menggayakan Banner "I LOVE WATSONS"!! Layannnnzzzz je lah!

I telah tick utk kategori Friendly Face and Luscious Lips... hehe...igt tak dpt atau terpanggil lah kannnnn...namun ye puan2 sekalian....I dpt 2 panggilan dari pihak award mengatakan I tercalon dpt finalist bagi kedua-dua kategori ini...!! macaaaaaaammmm bagossss je nak cite kat cni!! hahahaha....i cite atas permintaan beberapa rakan yeee...jgn salahkan I...hihihi...

Menurut pihak pengurusan, sebanyak 3000 org yg apply, hanya 300 yg tercalon... I rase sbnrnye lebih ramai lagi yg dorg dah call tp contestant ini tak dapat hadirkan diri sbb dah balik kampong masing2..agaknye I tercalon pon sbb ade Top 300 yg tak dapat hadirkan diri kat Hotel Times Square pada 4 Jun tempohari... manelah tau kan.... negativeeee sgt ko Milah!! Hahahaha..

Ok...so I amek keputusan utk join aje, sbb ade beberapa kawan yg sgt2 poyo support dan galakkan I join...wat pengalaman je kan... Hadiah bagi tiap kategori adalah RM3,000.00 ye..mane nak dapat tu Jah! So I gi la bersama 3 supporter terhebat I...Cik Alifah bersama adiknye serta Adik kesayangan dan kebencian I, Mr Faisal~ TQ yeeeeee...

Layan lah pic Model Tak Jadi kategori Luscious Lips nih!!












Ini pic2 dari henpon I... tggu pic dari Cik Alifah tak dpt2 lagik...gune DSLR pic lagi lawa kannn...Mmg mcm poyo ye siap bawak jurumekap n photographer... mane ade contestant lain beriya gitu! Haishhhhh~ malu I... Tq ye kpd korang...

Jurumekap = Cik Alifah
Jurupicha = Adik Alifah
Driver = Mr Faisal

Keadaan dlm Bronx 1, Times Square Hotel ni mcm bilik Audition Malaysian Idol gak...masuk sorang2...juri 4 org...dorg tny soklan dll...soklan yg I tak tau nk jawab ialah bile judge tny "Tell us what is the best way untuk jaga bibir" Hah!! mane aku tau....igt haku jenis jage2 bibir sgt ke...I jaga mulut dari berkata-kata jeeee..hahahaha...

Dan, I tak dapat pon jadi Top 5 kategori Lips ni... tak cukup Luscious lah tuh!! tp seyesly sgt besh la ade pengalaman gini! Tq sumeeee yg sokong...ok lah!

Mau makan...mak masak sardin mlm ni....daaaaa~


21 April 2011

antara marah dan rindu..



haish... hari utk marah2.. kesel! (penat in jawanese)
sakit jiwa and otak je marah2 nih..
'gadis yg garang...' itu ape yg org slalu ckp ttg aku...
sambil senyum aku memandang mereka...
sbb tak pasti itu pujian ke kejian~

tak kesah... yg aku tau, aku tak kaco org...
tapi aku ssh lepaskan org yg wat pasal dgn aku..
(owh ini amaran keras..haha)
aku bkn mafia, samseng atau ah long~
tak perlu risau atau gusar...
aku masih perempuan jelita itu...
namun ada hati kental dan berani!!

p/s : jgn bermain dgn api~






bile tgk gmbr kucen busuk ku ni...tak jadi mau marah...
rindulah JOJO!!



jojo bersama abah ku tersayang..

kalo jojo diberi peluang bersuara spt manusia, mst dia tny aku 'jeles tak?'
mmg aku KAKI a.k.a sepak kan je dia...
mmg la jelesssss... !!
sampai tertido-tido bapak aku layan ko jojo...
benci!! (jeles sbnrnye)

sampai umo 9 tahun asenye aku masih dok atas riba abah..now da tak bleh, sbb aku dah lg beso dr abah...hahaha... asenye lagi berat dr abah kot~ aigoooo...



aku zoom lagi... korang tgk muka si busuk ni btol2...







bahagia kan dia???

siap pelok erat tgn abah! blah la ko jojo~




15 February 2011

Jom Berselawat!

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarokatuh..

Hari ini cuti sempena meraikan Maulid Nabi... Biasanya sambutan Maulid Nabi ini dijalankan di Masjid-masjid, sekolah2, kampung2 mahupun jabatan kerajaan dengan membuat perarakan sambil berselawat ke atas junjungan besar kita, Nabi Muhammad S.A.W..

Smlm ade gak dak2 klas yg ajak gi berarak...tp mcm main2 je... So, tak pastilah ade ke tak kat Masjid blkg nih.. Katanya lagi kat Masjid UTM pon ade... Tp bangun pon lambat!! Sedey je.. Smlm pon tak kompom btol2 dgn dorg...takpelah~

So, td usha2 lah kat google, mencari2 bacaan selawat yg betul... bkn yg pendek tu...yg panjang sket... Yelah, yg tu jarang2 je baca...takot salah sebut plak...so, search je kat google.. jupe lah ini... Best... korg berselawat sedap2 tau...dgn ikhlas! Daripada dok menonggeng atas katil tu kan.. spend time jap utk berselawat~ ngeh3

Takde la paham pon ape makne bacaan yg aku baca ni...tp aku tau ianya memuji Rasullullah S.A.W! Aku terus berselawat dengan lenggok ala2 bernasyid, rasenya merdu sgt.... (perasan).. Then tibe2 rase nak nanges.... Insaf je rasa.. Rase terharu plak berselawat seorang diri kat bilik yg sunyi ni... Entah rasa nak nangis plak..

"Rindu pada Rasulullah...."

Taktau nk ckp pe lah..speacless plak... ni aku kongsikan hasil beberapa blog yg aku usha ttg kelebihan berselawat nih.. Baca ye.. Mst rase excited sgt nk berselawat!!

Nabi saw bersabda : “Barangsiapa yg berselawat ke atasku seribu(1000) kali, nescaya ia tidak mati sehinggalah dibawakan berita gembira mengenai Syurga utknya”.

Sabda Nabi saw : “Barangsiapa berselawat ke atasku satu kali nescaya Allah Ta’ala berselawat ke atasnya 10 kali. Barangsiapa berselawat ke atasku 10 kali, nescaya Allah berselawat ke atasnya 100 kali.Barangsiapa berselawat ke atasku 100 kali, nescaya Allah berselawat ke atasnya 1000 kali. Barangsiapa berselawat ke atasku 1000 kali, nescaya ia tidak disentuh api Neraka”.

Nabi saw bersabda : “Barangsiapa lalaikan dirinya dari berselawat ke atasku, maka sesungguhnya ia tersalah jalan ke Syurga”.

Sabda Nabi saw : “Sesungguhnya manusia yg paling utama bersama-samaku pd hari Kiamat (iaitu yg paling hampir kpdku dan yg lebih berhak dgn syafaatku pd hari Kiamat) ialah yg paling banyak berselawat ke atasku di dunia di kalangan mereka”.

Sabda Nabi saw : “Selawat kamu ke atasku akan menghapuskan dan menghilangkan dosa-dosa kamu spt air menghapuskan api”.

Sabda Nabi saw : “Barangsiapa berselawat ke atasku 100 kali dlm satu hari, maka Allah tunaikan 100 hajatnya. 70 hajat utk akhiratnya dan 30 hajat utk dunianya”.

Sumber drpd blog ini..

Jom Berselawat sebanyak yang mampu... Kalau tak mampu, cuba melazimkan diri dengan meng'amalkan sekurang-kurangya 10x selepas solat fardhu. 10 x 5= 50 kali... kemudian, usahakan utk kita melatih lidah kita utk terus berselawat, insha'Allaah lambat laun, lidah kita akan sentiasa terbiasa "basah" dgn selawat yg mampu menenangkan hati kita sungguhpun dalam keadaan hati yg "sebak, sesak dgn ujian yg dtg bertubi-tubi" ... PERCAYALAH!

Berselawatlah sekurang-kurangnya dengan lafaz اللهم صل على سيدنا محمد وعلى اله وصحبه وسلم
Kalau sebelum ini, kita jarang berselawat, maka start from today, from this moment after read this article... berselawat kerana Allah dan Rasul-Nya bukan kerana semata-mata ingin mendapatkan fadhilatnya.... SELAMAT BERSELAWAT wahai sekalian teman-teman (",) UHIBBUKA YA RASULULLAH..